Scroll Top

Dünya Kahveleri ve Kahve Çeşitleri

Çiftlikteki Kahve

Arabika ve Robusta olmak üzere iki ana türden meydana gelen onlarca tür kahve bitkisi vardır. Bunların bir kısmı doğal yollardan olsa da bir kısmı laboratuar ortamında melezlenmiştir. Lezzet bakımından türlerin farkı kadar kahve çiftliklerinin bulunduğu konum da çok önemli. Konum derken hangi ülke olduğu ve hangi rakım olduğu ve yakınlarındaki çiftlikler ya da coğrafi özellikler de kahvenin lezzetine etki ediyor.

Dünya Kahveleri - Kahve Üretimi
Arabika ve Robusta olmak üzere iki ana türden meydana gelen onlarca tür kahve bitkisi vardır.

Arabica Kahvesi

Yüksek rakımlı yerleri seven bir kahve bitkisi türüdür. Narin ve bakımı özen isteyen Arabica bitkisinin kafein oranı düşüktür. Güçlü aroması nedeniyle tüm kahve üretiminin %75’ini oluşturur.

Robusta Kahve

Kafein oranı yüksek ve acı olduğu için kahve severler pek tercih etmeseler de sanayide ucuz ve acı olması nedeniyle tercih ediliyor. Çok kavurarak acılığını daha da arttırırlar ki az kahve ile çok kahve tadı alınabilinsin. Kahveli ürünlerde kullanılır. Kreması (köpük) daha çok olduğu için genelde Espresso yapımında da sıklıkla kullanılır.

Kahve Bitkisi
Kahveyi hiç böyle gördünüz mü ?

Etiyopya Kahvesi

Kahvenin anavatanıdır. İlk olarak Kaffa bölgesinde kullanılırken Özdemir Paşa tarafından keşfedilir. Etiyopya kahvesi bölgesel olarak farklılık gösterir ancak buradaki fark inanılmaz derecede fazladır. Hatta sezonluk olarak bile çok değişir. Hala vahşi kahve bitkileri kullanan çiftlikler vardır. Bununla birlikte dünyanın en güzel kahvelerinden olan Yirgacheffe burada yetişir. Etiyopya dünyanın 5. büyük kahve üreticisidir.

Yemen Kahvesi

Kahve deyince aklımıza ilk gelen ülkedir. Özdemir paşa tarafından Yemen’e getirilen kahve tohumları burada yetiştirilmiş. Yüzlerce yıl kahve buradan Osmanlı’ya yayılmış.  Önce İskenderiye –  İstanbul gibi liman şehirlerine gelmiş ardından Avrupa’ya yayılmıştır. Asitliği, aroması dengeli olan Yemen kahvesi kalitesi, doğallığı ve üretim azlığı nedeniyle dünyanın en değerli kahvesidir.

Brezilya Kahvesi

Türkiye’ye ve dünyaya en çok kahve satan ülke Brezilya’dır. Alabileceğiniz en ucuzundan en kalitelisine kadar en geniş ürün yelpazesine sahip olması bunda etkilidir. Yemen’den kahve alamadığımız yıllarda Brezilya’dan almaya başlamışız.  Genel olarak Türk kahvesi için uygun görülen Brezilya kahvesi için hafif tatlı ve fındıksı aroması var diyebiliriz.

Dominik Kahvesi

En iyi organik kahve yetiştiren ülkelerden biridir.  Coğrafi konumu ve iklimi nedeniyle yüksek aromalı ve sert olan kahvesi aranan bir kahve yapsa da iç tüketim çok fazla olduğu için dışarıya satış kısıtlıdır.

Kahvenin İşlenmesi
Kahvenin nasıl işlendiği de tadına etki eder. Yazımızın devamında anlatılıyor.

El Salvador Kahvesi

Bölgesel olarak farklılıklar gösterse de genel olarak ağzınızı saran güçlü tadı, yoğun aroması ve asitliğinin az olması ile öne çıkar El Salvador kahveleri.

Endonezya Kahvesi

Üçüncü büyük kahve üreticisi ülkedir. Diğerlerinin aksine genellikle robusta türü kahve yetiştirir. Kahveleri ülkenin adından çok bölgesel olarak tanınır. Sumatra, Java, Sulawesi ve Timor kahve sevenleri iyi bildikleri isimlerdir. Dünyanın en pahalı kahvesi olan Kopi Luwak (misk kedisi kahvesi) de burada üretilir.

Guatemala Kahvesi

Dünya kahve üretiminde 10. Sırada yer alan Guatemala volkanik arazileriyle zengin ve güçlü aromasıyla mükemmel kahveler yetiştirir.  Baharatlı, meyvemsi ve bazen isli tatlarıyla dikkat çeken kahvelerin genel olarak çok az asitli olduğunu belirtelim.

Honduras Kahvesi

Yüksek rakımlı çiftliklerde yetişen kahveler normalden daha fazla yoğunlukta tadı ve sertliği ile harmanlama yapmak için idealdir.

Kenya Kahvesi

Arabica türünde kahve yetiştiren Kenya’nın kahvesi zengin meyve tatları ile ünlüdür. Dünyada en çok tercih edilen kahvelerden biridir.

Kolombiya Kahvesi
Kolombiya Kahvesi, Kuzey Amerika’da en çok aranan kahvedir.

Kolombiya Kahvesi

Dördüncü büyük kahve üreticisidir. Kalite standardı devlet tarafından kontrol altındadır. Kuzey Amerika’da en çok aranan kahvedir. Bahçe ve rakım değiştikçe aroması değişir. Engebeli arazisi nedeniyle zor ama yüksek kaliteli kahve üretilir. Dengeli asiditesi ve yumuşak içimi nedeniyle çok sevilir.

Kosta Rika Kahvesi

Yüksek rakımlı çiftliklerde yetişen Kosta Rika kahveleri de en çok aranan kahvelerdendir. Yumuşak içimli olması, aroması, kıvamlı ve lezzetli oluşu tercih sebepleridir.

Meksika Kahvesi

Dünyanın sekizinci büyük kahve üreticisidir. Koyu kavrulduğu zaman aroması daha çok ortaya çıkar. Harmanlama yapmak için idealdir.

Nikaragua Kahvesi

Tipik bir Amerika kahvesidir. Çiftliklere göre hafif farklılıklar gösterir. Genel olarak lezzeti güzel ve asit oranı dengelidir.

Peru Kahvesi

Kahve üretiminde 9. Sırada olan Peru’nun kahvesi dolgun, lezzetli, yumuşak ve düşük asitlidir. Amerika’nın güneyinde en çok kahve ticareti yapan 3. Ülkedir.

Ruanda Kahvesi

Dağlardaki çiftliklerde organik olarak yetiştirilen Ruanda kahveleri meyve, çiçek, narenciye kokuları barındırır. Afrika kahvelerine kıyasla daha yumuşak olduğu söylenebilir.

Kahvenin İşlenmesi

Kahvenin İşlemesi, Havuzdaki Kahve

Kahvenin tadını türleri kadar etkileyen başka şeyler vardır. Bunlar yukarıda bahsi geçen çiftliklerden gelen kahvelerin nasıl işlendiğiyle alakalıdır. Bunun için üç farklı yöntem vardır. Üç yönteminde ortak yönleri; olgun meyveleri ayıklamak, kabuk, meyve, parşömen ve zarın temizlenmesi ve çekirdeklerin kurutulmasıdır. Ancak bu yöntemler bile ufak detaylar nedeniyle kahvenin tadını oldukça değiştirebiliyor.

Yıkanarak

Suya atılan kahve çekirdeklerinin olgunları dibe çöker ve makineden geçerek kabukları ayıklandıktan sonra depolarda bekletilerek mayalanır. Zarından ayrılan çekirdekler kurutulur.

Yarı Yıkama

Su da ayrıştırılan olgun kahve meyveleri kabuk ve meyvelerinden temizlenir. Durulanarak biraz kurutulduktan sonra çekirdeklerin üstündeki zar temizlenerek tekrar kurumaya bırakılır.

Doğal Kuru

Olgunlaşmış meyveler ayıklandıktan sonra 10-15 gün güneşte kurutulur. Sonra kabuk, meyve, zar temizlenerek çekirdekler kurumaya bırakılır.

Çuvaldaki Kahve

Bütün üreticiler kahvelerini çuvallara koymadan önce son bir dokunuş daha yaparlar; Kahve çekirdeklerini irilik, temizlik (çürük ve yabancı tohum) ve düzgünlük (şekil bozukluğu) derecelerine göre sınıflandırmak. Tabii ki hepsi satılıyor sonuçta ama bu sefer fiyatlar değişiyor. Çuvallara giren kahveler dünyanın dört bir yanına dağılıyor. Petrol sektöründen sonraki en büyük sektör olan kahve sektöründe kahve üretemeyen ama kahve zengini olan çok ülkeler de vardır. Modern dünyada kahve deyince İtalya, İsviçre ve ABD gibi ülkelerin devasa markaları geliyor aklımıza. 

Kahve çuvala girmeden önce sınıflandırılır.

Tezgahtaki Kahve

Evet, Yukarıda adı geçen ülkelerin kahvelerini üçüncü nesil kahvecilik prensiplerine uygun olarak mağazamızda bulabilirsiniz. Üçüncü nesil kahvecilik adlı yeni akımın son kullanıcıları bile tüm bu bilgilere fazlasıyla sahip olabiliyorlar. Kahve alırken hangi ülkenin hangi kahvesi, çekirdeklerin kavrulma tarihi, kavrulma derecesi, demleme yöntemine göre öğütme seçeneği bulabilirken oturup yeni lezzetlerle de buluşabilirsiniz. Ya da özel harman Yongacı kahvesinin klasikleşen aromasına kendinizi bırakıp çocukluğunuzun mutlu anılarında bir gezinti yapabilirsiniz.

Yongacı Dünya Kahveleri
Meşhur Kahveci Muttalip YONGACI

Paketteki Kahve

Bu kısım bilgiden daha çok bir tavsiye olarak hazırlandı. Kavrulmuş kahve birkaç ay tazeliğini korusa da öğütülmüş kahve için saatler önemlidir. Bu yüzden azar azar ve sık sık kahve çektirin. Eğer seyahat gibi çeşitli nedenlerle çok kahve alıp uzun zaman da tüketmek zorundaysanız özel aroma koruyan ambalajlarımızdan istemelisiniz.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın

Sipariş Ver
1
Kahve Sipariş Hattı
Merhaba,
WhatsApp ile kahve siparişi verebilirsiniz.