Karayipler bölgesinde yer alan Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti santa domingo’dur. Nüfusu 12 milyon civarındadır. Ülkenin resmi dili İspanyolcadır.Kristof Kolomb’un Amerika’ya ilk ayak bastığı yerlerden olan Dominik Cumhuriyeti; Acun bey’in survayver yarışmasında izlediğimiz, yemyeşil bitki örtüsü yeşilimsi-mavimsi deniziyle olduğu kadar; kahveleriyle de ünlüdür.
Dominik kahvelerine “Santo Domingo” kahveleri de denir. kahveleri zengin aromatik tatlarıyla bilinir. Jamaika kahvelerine de benzetilen kahveler tarlaları, Dominik Cumhuriyetini güney doğu bölgesinde kalır.
Kahvelerinin ünlenmesinin sebebi; küçük tarlalarda organik olarak elle, özenle toplanan %90 Typica varyetesinin çoğunlukta olduğu kahvelerdir. Geriye kalan %10 varyeteler ise Bourbon, Catuai, Caturra ve Mundo Novo’dur. Bu kahvelerin yetiştiği yerlerde onları koruyan, gölgelik eden çam, guava ve macadamia ağaçları vardır. Dünya kahve üretiminde 25. Sırasında yer almaktadır.
Dominik Kahveleri tatsal olarak; yüksek gövdeli, parlak asiditeye sahip, zengin aromatik tatlar içerir. Barahona bölgesinde yetişen “Barohona AA” kahvesi özellikle kahvelerin gurmesi sayılır.
AA sınıflandırma yöntemine göre iri kahve çekirdekleri anlamı taşımaktadır. Boyutları 8-7,25 mm arasındadır.
A sınıflandırma boyutu: 7-6,75 mm
B orta boyut: 6,5 mm
C küçük boy: 6-5,5 mm
PB ise en küçük boy anlamına gelir.
Deniz seviyesinin 1000-1100 m yukarısında yetiştiği için bitki; tercih etmediğimiz kafein yerine hoş kokulu meyve tatları içerir.
Hasat mevsimi haziran-ekim ayları arasında yapılmaktadır. Kahve işlenme yöntemi olarak “yıkanmış kahve” kullanılmaktadır. Bu yöntemde kahveler, kabuklarından ayrılır, doğal olarak 24 saat boyunca fermente olmaları beklenir. Daha sonra yıkanarak kurutulur.
Dominik kahveleri Çikolata, Mango, Toprağımsı ve parlak asidite tat notaları içermektedir. Lezzet çarkına bakıldığında “çekirdekli meyveler”, gövde sınıflamasında; yüksek gövdeli kahveler kategorisinde yer bulur. Asiditesi yüksek olmakla beraber; kavurma profilinde biz kavurucular olarak, düşük, orta veya yüksek asiditede kahve kavurabiliyoruz.
Tadım notlarında Earl Grey yazan kahvemiz; tüm demleme yöntemleriyle kullanılabilir. Bizler V60, Chemex ve makine filtre olarak denedik, gayet başarılı bulduk. Türk kahvesi olarak “sade” içildiğinde hoş kokusunu beğeneceğinizi umuyoruz. Dominik kahvelerinin espresso profilde kavrulup demlendiğinde de başarılı sonuçlar alındığını biliyoruz.
Kahve severlerin, kahve seçerken tercih sebeplerinin en önemli özelliği olan, kaliteli yeşil çekirdek temini; başarılı kahvenin %50’sini oluşturur. Diğer faktörler ise kahvenin karakteristik özelliğine göre kavrulması %30’unu oluşturur. Geriye kalan ise suyun kalitesi ve demleme teknikleridir.
Üretilen kahveler, en ucuzundan en pahalısına kadar alıcı bulabilmektedir. Tercih sebebi ücret olunca 1 $/kg ile 100 $/kg arasındaki kahvelerin; defect, kırıklı, siyahlaşmış, olgunlaşmamış, nem, yabancı madde oranı, hasat yılı, aroma, kafein gibi faktörler değişmektedir.
Kavrulma aşamasında ise kavurucu elindeki kahvenin künyesini iyi bilmeli ve ona göre kavurmalıdır. Aromatik özellikleri ön planda olan yeşil çekirdeklerin, koyu kavrulma ile mahvedilmemelidir.
Demleme teknikleri ve suyun kalitesi de önemli olmaktadır. İçtiğimiz kahvenin %98’i su olunca; suyun pH, tds, gibi özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Öğütme ve demleme tekniklerinde de “ata et, ite ot verilmez” düsturuyla hareket etmeli. Türk kahvesi demleme tekniğine uymayan bir kahveyle “Türk kahvesi” yapılmamalıdır.
Sonuç olarak; lezzeti güzel, hoş kokulu, ağızda kalıcı bir tat bırakan kahve isteyenlere “Barohona AA” Dominik Kahvesini tavsiye ediyoruz. İthalatçı firmanın bizler için hazırladığı; tadım notlarına uygun kavurma profilleriyle her zaman taze taze kavuruyoruz. Satın almadan önce size özel demleyip ikram edebiliriz. İsterseniz filtre kahve (French press, mokapod, V60, chemex veya makine) olarak, isterseniz Türk Kahvesi olarak içebilirsiniz. Afiyetle…